24.000 afghanska ”barn” kan komma att få stanna

Annons:

Många av de ”ensamkommande barnen” från Afghanistan som kommit till Sverige får ökade chanser att stanna. Detta efter en ny ledande dom.

Det faktum att han är ”minderårig” och ”saknar föräldrar”, ”släkt” eller annat nätverk i Afghanistan liksom lokalkunskap om landet gör att domstolen anser att han är alternativt skyddsbehövande. Det innebär att han har ett skyddsbehov och får stanna, även om han inte har flyktingstatus.

De senaste två åren har över 24.000 personer sökt asyl i Sverige som ”ensamkommande barn” från Afghanistan. Drygt hälften uppger att de kommer från Afghanistan, medan resten säger att de varit bosatta i Iran.

  Domen har stor betydelse för det finns ju nu ganska många ”barn” här som är i samma situation som den här personen som egentligen aldrig varit i Afghanistan utan kommer från flyktingläger, oftast i Iran, säger lagmannen Anita Linder till SVT.

Detta innebär att alla asylsökande kan uppge att sin situation i Afghanistan är X och att de därmed har rätt att stanna i Sverige enligt villkor Y. Det är ju omöjligt att verifiera att situation X verkligen föreligger och därmed har alla från Afghanistan nu rätt att stanna i Sverige (så länge de påstår att sin situation i hemlandet är på ett visst sätt).

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Rutger3

    ”få stanna”? Haha, staten kan inte utvisa dem ens om de ville!