Afghanistan tar inte emot sina medborgare som utvisats från Sverige

Annons:

Afghanistan tar enligt uppgifter inte längre emot sina medborgare som utvisats från Sverige.

Lars Wilderäng skriver på sin blogg Cornucopia om kaoset med utvisade från Afghhanistan.

Det betyder i praktiken att alla asylsökande som fått avslag lugnt kan stanna kvar i Sverige, då Nationella Transportenheten (NTE) inte kan avvisa dem till sitt hemland. Man har rent av fått flyga hem utvisade igen och släppa dem fria i Sverige.

NTE har fått återvända från Afghanistan efter att ha mötts av beskedet att Afghanistan inte tar emot sina utvisade medborgare. Därmed har NTE flugit tillbaka de utvisade, oavsett varför dessa utvisats, och släppt dem fria i Sverige. De sitter alltså inte ens längre i förvar i väntan på utvisning.

I praktiken innebär detta antagligen också att personer dömda för brott med utvisning som straff inte heller kan utvisas till Afghanistan utan får stanna i Sverige. NTE har alltså fått betala både för att flyga avvisade till Afghanistan, och sedan för att flyga dem till Sverige igen.

Anders Ygemans prat om att utvisa 80 000 personer med avslag på asylskäl kan nog tas med ytterligare nypor salt, efter att tidigare blivit kallat för ”rent trams” enligt källor inom NTE, med tanke på att afghaner var den näst största gruppen under 2015 och alltså inte kan avvisas om de inte lämnar Sverige frivilligt.

Av 42 073 asylsökande afghaner nyinskrivna hos Migrationsverket 2015, varav 41 564 sökte asyl under 2015 (skillnaden sökte nog asyl i slutet av 2014, men skrivs inte in förrän efter årsskiftet) fick 3 094 kommunplacering under 2015, varav 885 ensamkommande barn, vilket visar hur mottagningssystemet i Sverige havererat.

Publicerad: 8 feb, 19:30
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Peter J

    Men hur svårt kan det vara, ge dom vars en engångsfallskärm med automatisk höjd utlösare och släpp dom på lämpligt ställe över respektive länder, det skulle lösa alla problem.

  • norrmannen65

    Stäng av bidragskranen till Afghanistan (1 miljard) så ändrar myndigheterna uppfattning