Åklagare dömd till fängelse för barnvåldtäkt

Annons:

Gävleåklagaren Sebastian Flodström, 36, dömdes på onsdagen till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn, en större mängd dataintrång och andra allvarliga brott.

Flodström var verksam vid åklagarkammaren i Gävle under en period av drygt sex år. Misstankar började uppstå att gjorde omotiverade slagningar i myndighetens verksamhetsstöd Cåbra och husrannsakan skedde hemma hos 35-årngen som ledde till att övriga brott kunde uppdagas.

Falu tingsrätt dömer nu 35-åringen för att ha begått följande lagöverträdelser: Tre fall av våldtäkt mot barn och lika många fall av sexuellt ofredande.

Fyra gånger har han gjort sig skyldig till olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 58 gånger ska han ha begått dataintrång.

Vid ett tillfälle begick han tjänstefel när han manipulerade ett ärende genom att underlåta att väcka åtal och istället godkänna ett strafföreläggande för ett ringare brott än som borde varit aktuellt. Berörd person var en kvinna som han inledde en sexuell relation med.

Mannen döms också för ett fall av köp av sexuell tjänst då han i januari i år betalade en kvinna 500 kronor för att utföra oralsex på honom.

Den åtalade åklagaren har nekat till sexbrotten och tjänstefelet men erkänt sig skyldig till de resterande åtalspunkterna inklusive sexköpet.

Bland bevisen mot honom finns mängder av SMS-meddelanden som ger stöd åt brottsoffrens berättelser om övergrepp. Åklagaren döms därför skyldig till samtliga åtalspunkter.

Ingen annan påföljd än fängelse kunde bli aktuell med tanke på straffvärdet för brottsligheten. Att åklagaren sannolikt kommer gå miste om sin anställning anses dock vara en förmildrande omständighet.

Påföljden blev därför fängelse i tre år och sex månader.

Skadeståndsbeloppet som åklagaren ska betala målsägandena uppgår till 254.000 kronor.

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.