Asylsökande pressar länets folktandvård

Annons:

Det är vårdtiden för gruppen asylsökande som de senaste veckorna har ökat med 48 procent, jämfört med samma period förra året. Det berättar Gunilla Thorstensson-Sjöqvist, chef för allmäntandvården inom folktandvården i Region Örebro län.

– Skälet är att man kommer från länder där man inte haft någon tandvård alls, eller länder där man haft tandvård men sedan levt under svåra förhållanden under en längre tid, som gjort att man fått stora problem, förklarar Gunilla Thorstensson-Sjöqvist.
– Det är mycket extraktioner, alltså att vi tar bort tänderna. Det kan till och med vara så att vi får sanera hela munnen, alltså ta bort många tänder eller ibland alla tänder.

– Det är en situation som vi inte har på våra ordinarie patienter, utan situationen nu är ganska extrem för oss, säger hon.

Källa: SR.se

Detta för oss är helt absurt, en vanlig Svensson har knappt inte råd att gå till tandläkaren.

Som danskarna sa i en debatt om Sverige på dansk TV häromdagen

”Svenska politiker har nog vetat om vad som kan komma att ske men av politisk korrekthet stuckit huvudet i sanden. Nu har verkligheten kommit ikapp och då är det redan försent”.

Tandvård för asylsökande

Vuxna asylsökande (över 18 år) har rätt till omedelbar tandvård, samt tandvård som inte kan anstå. Kostnad 50 kronor.

Asylsökande barn (under 18 år) har rätt till samma tandvård som alla andra barn i länet, kostnadsfritt.

Källa: Region Örebro län

Publicerad: 27 okt, 05:42

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.