Barnäktenskap i Sverige tillåtet?

Annons:

Det har kommit fler gifta asylsökande barn till Sverige än någonsin tidigare under höstens flyktingkris, rapporterar SR Ekot.

Ekot har talat med de sex kommuner som tagit emot flest flyktingar. I dem uppger man att det handlar om minst ett 70-tal barn.

Liselotte Tronders är biträdande enhetschef på socialjouren i Stockholm, en av de berörda kommunerna.

Om det är möjligt så ska man inte bo tillsammans, särskilt inte om man är jätteung, men det kan ju också vara så att det är två minderåriga som är gifta med varandra så det går inte att generalisera och enkelt säga att det ska vara på det ena eller andra sättet, säger hon.

Fem av sex kommuner uppger att barn över 15 år som vill vill leva ihop med den som de är gifta med ofta får det trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag.

 

Publicerad: 19 jan, 11:18
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna. • Rune Snäll

  Enligt myndighetspersoner så betraktas dessa giftermål som ej giltiga pga svensk lag. Därför är det ok att de lever tillsammans, eftersom de inte är gifta. Man lyfter sig i håret!
  Visselblåsare på Migrationsverket har lämnat ut uppgifter att flickor så unga som 13 år varit gifta OCH gravida. Med män på 20 år uppåt.

 • Two Different Shoes On

  Det är en lag som gäller för oss,
  och en annan lag som gäller för dom.
  Det är väl inget nytt

 • Man bör försäkra sig att de känner till vilka regler det är de går med på när de väljer att söka asyl i Sverige, (hänvisa till den enskildes skyldighet att förstå lagen)