DN lanserar kampanj för att förbjuda alternativ media

Annons:

Etablissemangsmedias oro över de alternativa nyhetsförmedlarnas starka tillväxt tilltar. Nu går judeägda Dagens Nyheters judiska chefredaktör Peter Wolodarski ut och kräver förbud mot vad han kallar ”hatsajter”:

Citat:

Vi har numera hatsajter i Sverige, som bedriver förföljelse av enskilda och grupper av människor. Jag har denna sommar noterat att länkar från dessa sajter allt oftare sprids i sociala medier och i e-postmeddelanden, utan varningar eller avståndstaganden, som om det handlade om telegram från TT.

Man ska inte ha några illusioner om hur hat kan förgifta ett samhällsklimat. Men den svenska debattens snabba skiftning har överraskat.

Om aggressiviteten på nätet stegras måste den svenska rättsstaten, med en helt annan skärpa än tidigare, lagföra dem som ägnar sig åt förtal och hets mot folkgrupp.

Pressetiken är ett viktigt komplement för att värna ett anständigt tonläge, men den har blivit omsprungen av tekniken. De regler som traditionella medier tvingas följa föraktas av de hatsajter som tack vare internet snabbt kan nå tusentals människor.

Det kan inte vara rimligt att internet är en frizon för dem som ägnar sig åt att sprida lögner och missaktning, vare sig måltavlan är asylsökande, romer eller som vi berättar på nyhetsplats i dagens DN – unga flickor.

Källa: DN

 

Det som skrivs på de större sajterna, Avpixlat och Fria Tider, ligger i princip alltid med god marginal inom lagens råmärken.

Det bedrivs ingen ”förföljelse av enskilda och grupper av människor” där. Däremot rapporteras det osminkat om invandringens baksidor, och det är det som Bonniers vill sätta stopp för – vilket inte går med nuvarande lagstiftning.

Så även om Wolodarski inte säger det rent ut är han givetvis ute efter lagskärpningar.

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.