DN’s förre chefredaktör analyserar flyktingkrisen

Annons:

Hans Bergström, docent i statsvetenskap, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och i sin ungdom mycket aktiv i Folkpartiet, har idag – 2015-09-29 – publicerat en rejält faktaspäckad debattartikel om flyktingfrågan i Dagens Industri:

Debattartikeln i sin helhet.

Till skillnad från många andra, som rusar iväg känslomässigt i flyktingfrågan, håller Bergström huvudet kallt och låter verklighetens siffror ledan honom till slutsatser som säkert kommer att få många att skälla ut honom och kalla honom både det ena och det andra.

Hela 89 procent av dem som beviljades uppehållstillstånd (under jan-aug 2015) fick det på andra grunder än som flyktingar enligt FN-konventionen.

Merparten med asylskäl har tagits emot som ”skyddsbehövande” enligt vår egen nationella lagstiftning.

Och de artister och andra som skriver under upprop mm kallar han för ”änglakören” och menar att de är helt fel ute:

För änglakören i svensk debatt, de artister och andra som skriver under alla upprop, ger sympatierna för de syriska flyktingarna hopp om en ”generösare” inställning över hela fältet.

Men i själva verket borde omvänd slutsats dras: ju fler vi vill ta emot av syriska flyktingar, varav många är välutbildade och skulle kunna etablera sig väl i Sverige, desto mer angeläget blir det att skärpa övrig invandringspolitik för att skapa utrymme för personer med verkliga flyktingskäl.

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.