Dödsskjutningar i Sverige – Jämförelse

Annons:

Håkan Boström ledare på Göteborgsposten skrev rent ut att tre av fyra gängmedlemmar är första eller andra generationens invandrare.

I grunden måste vi dock komma åt de sociala orsakerna. Den grova kriminaliteten har inte dykt upp från ingenstans. Segregationen växer, och den förvärras av att den sociala utsattheten kombineras med ett etniskt utanförskap. Tre av fyra gängmedlemmar är första eller andra generationens invandrare.

Allt för många förortsungdomar känner idag ingen eller låg tillit till svenska samhällsinstitutioner. De återkommande bilbränderna ska delvis ses mot den bakgrunden, återkommande stenkastning mot polis- och ambulanspersonal ska det definitivt.


 

Skillnaden mellan det mångkulturella Sverige och det etniskt/kulturellt homogena Finland är enorm:

TIDSPERIOD: 2010 – FÖRSTA HALVÅRET 2015

ANTAL SKOTTSKADADE I DE NORDISKA STORSTÄDERNA
Stockholm 189
Göteborg 109
Malmö 63
Köpenhamn 30
Oslo 30
Helsingfors 10

ANTAL DÖDADE I SKOTTLOSSNINGAR
Stockholm 21
Göteborg 17
Malmö 7
Köpenhamn 6
Oslo 3
Helsingfors 2

Källa

Och Jerzy Sarnecki har ingen aning om vad skillnaden kan bero på:

– Exakt varför det skjuts mer i Sverige kan ingen svara på, vi har en stor kunskapslucka här. Ingen har gjort någon ordentlig analys av den här situationen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

 

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Frassie

    Var det inte Jerzy Sarnecki som sa att våldet i Sverige inte har ökat? Karln måste vara urbota dum i huvudet om han anser att det finns en ”kunskapslucka” här. Hur i all fridens kan en så imbecill person inneha en professur?
    Ja, just det -i Sverige kan tydligen vem som helst bli expert och professor. Ju mer PK -desto snabbare karriär. Alla vet väl vem Arnstad är…