Flyktingar känner sig kränkta över övervakning på bad

Annons:

Finländska medier rapporterar flitigt om kulturkrockar när flyktingar från muslimska länder konfronteras med majoritetssamhällets värderingar.

Senaste incidenten är ifrån Lieksa, en liten stad i Norra Karelen, skriver yle.fi.

Kvinnorna blev uppbragta, eftersom uppgifterna hade fåtts med hjälp av kameraövervakning. En manlig badvakt hade kollat inspelningarna av vad som skett under deras badpass.

En av de badande, Mahamed Luul Abukar, säger sig vara chockad över denna integritetskränkning – meningen med de mansfria passen är ju uttryckligen att ingen karl ska få se kvinnorna när de är lättklädda.

Mahamed förklarar att det inte handlar om nån småsak utan om kvinnans heder. Och hon varnar: Våra män är mycket arga och misstänksamma mot badpasset. Inom familjen kan det vara en verkligt stor grej om en annan man sett ens fru i baddräkt.

Arto Sihvonen, som är bildningsdirektör vid Lieksa stad, säger att det finns klara orsaker till detta kränkande förfarande. Det hade kommit besked om att simhallens huvuddörr hållits uppe med en borste. Saken skulle utredas – alltså kollade man igenom materialet från övervakningskamerorna, och lade då även märke till vad som i övrigt hade tilldragit sig.

Men somaliskorna menar att det handlar om trakasserier, och att avsikten varit att få dem att sluta besöka simhallen. Enligt Mahamed Luul Abukar vill man inte upphöra med badandet, men man vill veta vem som sett övervakningsbilderna och med vilken rätt.

Publicerad: 19 feb, 15:28
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Gnurduff von vinkelstjärt .

    Det är främst de som har saker att dölja som inte vill ha kameror mot sig ! ?

  • Kerstin Gustavsson

    De måste ju övervakas när de inte kan bete sig normalt.