Flyktingbudgeten – 60 mdkr nästa år – lika mycket som sjukvården

Annons:

Migrationsverket säger att de behöver dubbelt så mycket pengar nästa år – 60 miljarder kronor – för att klara flyktingmottagningen.

För den som undrar, så är detta nästan lika mycket som staten lägger på hälsovård, sjukvård och social omsorg (64,4 mdkr) eller utbildning (64,2 mdkr). Dessa är några av de största posterna i Sveriges offentliga utgifter där endast socialförsäkringssektorn (bidrag, transfereringar) utgör en större andel.

Statens Budget 2015

Migrationen utgjorde år 2015 17,4 mdkr, men nu ska alltså kostnaderna segla upp till en absurd nivå och motsvara lika mycket pengar som staten lägger på sjukvård eller utbildning.

Det betyder alltså att för varje statlig krona som används för att ta hand våra gamla och svaga, hjälpa svårt sjuka patienter eller motsvarande för att anställa tillräckligt många lärare, förskolestöd, universitetsbudgetar – ska det gå en krona för för att ta emot en flykting i Sverige.

Notera att detta handlar endast om posten migration. Integration är en helt annan post, och varken av dessa kategorier täcker ökade kostnader i övriga samhället som exempelvis just bidragssystem, rättsväsendet, utbildning, m.m.

Förutom att vi tidigare sett hur regeringen tömmer våra statliga företag och lånar upp pengar för att klara flyktingmottagningen så överväger regeringen att halvera biståndsbudgeten.

Det betyder alltså att för varje krona som går till skolgång till barn i fattiga länder eller grundläggande sjukvård i Afrika, så ska fyra kronor gå till att husera en flykting i Sverige.

Publicerad: 2 nov, 09:46

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Ulf Carlsson

    Inte husera, utan hysa en flykting

  • Ulf Carlsson

    Det är oerhört märkligt att den humanitära stormakten kan dra ned på biståndsbudgeten så mycket och ändå tro sig var humanitär. Det måste väl vara mer humanitärt med u-landsbistånd än att slänga så mycket pengar som man gör på dem som söker asyl här. Med tanke på hur mycket stöd som ges så måste det här att vara flykting vara ett synnerligen svårt funktionshinder.