Goda män – för 98 750 kronor i månaden

Annons:

De har sagt upp sig från sina jobb för att bli gode män till ”ensamkommande flyktingbarn”.

Nu tjänar Anders Folkesson och hans hustru Eva Bjärkerud, 98 750 kronor per månad på sina 46 flyktingbarn.

Prislappen för systemet med gode män för 2015 uppskattas till drygt 700 miljoner kronor. Expressen kan i dag avslöja att många gode män i landet har hand om över 20 ensamkommande barn.

Alla ”ensamkommande barn” har rätt till en god man när de söker asyl i Sverige och bristen på gode män har lett till att förtroendeuppdraget nu blivit ett yrke och en heltidssysselsättning för många personer.

Marita Eklöf, 57, i Göteborg toppar listan. Hon har i dag hand om 29 ensamkommande flyktingbarn i Göteborg och i Mölndals kommun. Med en ersättning på 2 000 till 2 200 kronor per månad och barn tjänar hon 61 825 kronor per månad.

Jag jobbar heltid med det här, jag har ingenting annat att göra. Jag klarar det gott och väl, säger Marita Eklöf och lägger på luren.

Shah Khatgar, 47, i Göteborg som har 21 flyktingbarn – och tjänar drygt 46 000 kronor per månad – säger att han tycker ersättningen är för låg för gode män, men säger samtidigt att han många gånger bara behöver jobba några timmar varje vecka.

Publicerad: 22 feb, 11:03
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Pellonicus Rex

    suck, Större Suck, JÄTTESUCK. Migrationsverket har tydligen ingen botten på sin kassakista. Var kan jag köpa en sån?

  • Jessica

    Jag tar gärna 100 st, får man så bra betalt för knappt något arbete så, skattepengarna spenderas friskt.

  • Gnurduff von vinkelstjärt .

    Det är bara i början som det är jobb att vara ”gode man” då de är nya i Sverige och papper ska skötas samt man får åka runt en del . . men sedan tickar det bara på av sig självt nästan ! !