Internt EU-dokument avslöjar planerna för ett helt nytt asylsystem

Annons:

OmVärlden kan avslöja ett förslag till ett helt nytt asylsystem för EU. I ett internt utkast, framtaget av Österrike till det Europeiska rådet, föreslås upprättandet lägerliknande ”skyddszoner” för migranter utanför EU:s gränser.

Österrike föreslår att i samband med – eller helst i UNHCR:s redan existerande flyktingläger utanför EU:s gränser – skapa särskilda ”skyddszoner” varifrån det ska vara möjligt att söka asyl i EU. Dessa skyddszoner föreslås fungera som flyktingläger med militärt beskydd.

Samtidigt ska möjligheten att söka asyl inom EU:s gränser tas bort.

Om Maltas förslag accepteras av EU:s ledare skulle det innebära att flyktingar som räddas på Medelhavet på väg till EU skulle kunna skickas tillbaka till länder utanför EU. Det är något som rättsligt inte är möjligt i dag.

Det har fått flera människorättsorganisationer att gå i taket. Madelaine Seidlitz, flykting-, migrations- och folkrättsexpert på Amnesty International, kallar förslaget ”häpnadsväckande” och ”arrogant”.

Referens: OmVärlden
Publicerad: 5 februari, 17:06
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.