Kaplan jämförde israeler med nazister

Annons:

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar, i en film från 2009 som SvD tagit del av.

Kaplan inleder med att tala om sitt politiska engagemang. Sedan kommer han in på islamofobi i allmänhet och behandlingen av palestinier i synnerhet.

”Det finns vissa liknelser med det som många judar faktiskt har vittnat om. Under 30-talets hets – under Nazitysklands hets – mot de människor som ansågs vara mest avvikande, så hanterade man människor på ett sådant sätt så att de hela tiden fick förklara varför de valt ett sätt att leva”, säger Kaplan i videon.

Ex-prästen Joseph Anderson var med på mötet 2009. Han satt då i Miljöpartiets styrelse i Botkyrka och minns tydligt händelsen.

– Jag tycker att det var väldigt dåligt omdöme att ta upp det här. Som långvarig miljöpartist beklagar jag att han förstör för Miljöpartiet. I backspegeln känns det som att han sådde draksådd och gav stöd till dem som stöder fel krafter, säger han.

Publicerad: 17 april, 15:13
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.