Kina börjar tröttna på Nordkorea

Annons:

Nordkorea säger sig ha utfört ett kärnvapentest mot Kinas rekommendationer – vilket lär leda till försämrade relationer med det land som backat upp Nordkorea.

Under natten mot onsdagen svensk tid kom uppgifter om att en jordbävning med magnituden 5,1 upptäcktes i Nordkorea. Platsen för skalvet ligger nära den plats där landet tidigare genomfört provsprängningar. Nordkorea själva hävdar att man framgångsrikt har testat en vätebomb.

Nyheten har under dagen cirkulerat runt jorden och mötts av kritiska röster från internationella ledare. Ett mycket skarpt fördömande kom från den tidigare allierade Kina.

– Kina börjar bli allt mer trött på och kritisk mot den nordkoreanska hållningen, säger John Rydqvist.
– Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man från omvärldens sida är väldigt bekymrade.

AP:s korrespondent i Pyongyang, Eric Talmadge, skriver i en analys att nordkoreanerna garanterat har kalkylerat riskerna och att de är medvetna om konsekvenserna.
”Men i kärnan av varje beslut de tar finns en huvudsaklig oro: själva regimens överlevnad.”

Publicerad: 6 jan, 17:39
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.