Kommentarsregler

Kommentarsregler

Följande regler gäller för kommentering under alla artiklar på QET:

 • Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer som utgör lagbrott kan komma att åtalas. QET kan åläggas att samarbeta med polis och åklagare vid utredning av sådana brott.
  .
 • Inga hot eller uppmaningar till brott är tillåtna. Grova kränkningar, sexistiska påhopp, förtal, personangrepp, hets mot folkgrupp osv är inte heller tillåtet.
  .
 • Inga uthängningar med personuppgifter och/eller bilder på personer är tillåtna. Det gäller även länkar till andra sajter. Sådana uppgifter skickas i stället i form av tips via kontaktsidan. Det är redaktionen och endast redaktionen som tar beslut om huruvida en person ska hängas ut med namn, personuppgifter, bild, utdrag ur belastningsregister, domstolshandlingar osv.
  .
 • Våra kommentarsfält är inte en blogg där vad som helst kan skrivas. Enbart kommentarer som är relaterade till artikeln i fråga är tillåtna. Orelaterad information som du tycker är intressant skickas i stället till oss i form av tips via kontaktsidan. Det är heller inte tillåtet att posta kommentarer för att göra reklam för en egen blogg eller annan webbplats som du eller någon annan driver. Anser du att din eller någon annans blogg/webbplats bör synas här, kontakta oss för att få med den på vår länksida. Kommentarer får heller inte bestå av stora sjok av citat från andra texter, en kommentar skall i huvudsak uttrycka en spontan reflektion.
  .
 • Våra kommentarsfält är inte ett chattrum för att “snacka skit med polarna”. Personligt småprat, vänskapliga ryggdunkningar, interna skämt och annat som inte är relevant varken för artikeln eller för andra läsare är därför inte tillåtet. Sådant sköts med fördel i stället privat via e-post, Twitter, Facebook, MSN, ICQ osv.
  .
 • Använd ett vårdat språk. Det du vill säga uppfattas som mer seriöst om du uttrycker det på ett trevligt sätt. Ovårdat språk, omogna, osmakliga och/eller rasistiska formuleringar är kontraproduktiva för vår verksamhet. Ogenomtänkta formuleringar i våra kommentarsfält används ständigt (i brist på något att slå ned på i det redaktionella materialet) av våra rabiata och politiskt korrekta meningsmotståndare för att utmåla oss som en “hat- och rasistsajt”. Sådana kommentarer skärmdumpas och läggs ut på Twitter och finns sedan där för evärdelig tid även om våra moderatorer rensat bort dem från kommentarsfälten. Hjälp därför inte våra politiska motståndare genom att uttrycka dig på ett olämpligt sätt.
  .
 • En (kontinuerligt uppdaterad) “svartlista” över otillåtna ord och fraser i våra kommentarsfält används. En sådan behövs tyvärr på grund av att ett mindre antal personer försöker missbruka kommentarsfälten (allt från nazister till vänsterextremister som trollar och förfalskar kommentarer som de sedan kan skärmdumpa och använda som underlag för smutskastning av oss). Om du, när du skickar en kommentar, får ett meddelande om att kommentaren inte kommer att visas förrän en moderator har granskat den så har du använt ett sådant ord. Notera att vi inte alltid har tid att manuellt granska alla sådana kommentarer, så försök att undvika ord du tror kan vara olämpliga om du vill vara säker på att din kommentar skall visas.
  .
 • Vi förbehåller oss rätten att begränsa antalet kommentarer från en och samma person under en och samma artikel. Det gäller i synnerhet meningsmotståndare som surfar in för att “ta debatten” med våra läsare. Våra kommentarsfält är inte ert obegränsade debattutrymme och än mindre lekplats. Vi tillämpar principen “högt i tak” för de första 1-2 kommentarerna men stoppar vid behov vidare pajkastning som annars lätt urartar. Har du mer på hjärtat, skriv i så fall en insändare eller debattartikel och skicka till redaktionen.

Brott mot någon av ovanstående regler medför att kommentaren redigeras eller tas bort. Vid allvarliga överträdelser blir du avstängd från all vidare kommentering. Beroende på allvarlighetsgrad kan avstängning ske omedelbart eller efter att en varning utdelats och vara tidsbegränsad eller permanent.

Vi har inte tid att inlåta oss på långa och meningslösa diskussioner om varför den ena eller andra kommentaren togs bort eller varför du blev avstängd för något som du själv inte tycker var så farligt osv. Eftersom den löpande modereringen inte sköts av redaktionen utan av frivilliga externa krafter kan vi oftast inte besvara sådana frågor om enskilda fall även om vi ville. Håll en säkerhetsmarginal mot det olämpliga och otillåtna, för din skull, för vår skull och för den allmänna trevnadens skull.