Köper Turkiet olja av ISIS?

Annons:

Det faktum att Turkiet sköt ner ett ryskt plan är inte den enda anledningen Rysslands president Vladimir Putin är rasande.

Putin skall ha uttryck sin oro över att Turkiet stödjer ISIS genom köp av deras olja.

Terroristorganisation, även känd som ISIS har kontrollen över oljefälten i Irak och östra Syrien, och har lyckats hålla produktionen upp trots både rysk och amerikansk-ledda flyganfall mot dessa mål skriver ibtimes.com.

”ISIS har stora pengar, hundratals miljoner – eller till och med miljarder – dollar, från att sälja olja,” sade Putin till ryska nyhetsbyrån RT. Dessutom är de skyddade av militären i en hel nation. Man kan förstå varför de agerar så djärvt och uppenbart.

I Juni 2014 sade Ali Edibogluan, medlem ur parlamentet att ISIS har smugglat olja värt över 800 miljoner dollar till Turkiet från Syrien och Irak rapporterar al-monitor.com.

Han pekade på Rumaila oljefälten i norra Syrien liksom de nära Mosul, Irak, han nämner att gruppen hade lagt rör som gjorde det möjligt att ”överföra olja till Turkiet gentemot kontanter.” Edibogluan tillade: ”Turkiets samarbete med tusentals sådana män med den mentaliteten är mycket farligt.”

Ryssland har nyligen försökt förstöra infrastruktur som gör det möjligt för ISIS att transportera och sälja olja. Den ryska flygvapnet sade förra veckan att de hade det förstört cirka 500 bränslefartyg, ”som i hög grad reducerade illegala oljeexportkapacitet”

Publicerad: 26 nov, 20:07

 

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Pingback: Vad försvarar NATO? | Jan Millds blogg()

  • plexgear

    Ja utan tvekan! Vem skulle annars vara mellanhand för den olja som IS stjäl i området? Och det är Erdogans egen släkt i Turkiet som tjänar mest på smugglingen. Oljan säljs till EU, USA och andra länder. Att nedskjutningen av det ryska planet kommer att kosta Turkiets ekonomi ofantliga summor struntar gangstern Erdogan uppenbart i, bara han får fortsätta berika sig själv. Allt detta tigs det givetvis om i svenska media medan den är högt nyhetsstoff i andra länder.