Kritik när flyktingbarn åtalas för hatbrott

Annons:

Åklagare Lotta Nielsen menar att mordet är ett hatbrott. Ulrika Westerlund är förbundsordförande för RFSL. Hon menar att det är svårt att vara säker i nuläget skriver GT.

Westerlund menar att det är svårt att avgöra om fallet homosexuelle mannen som hittades mördad av ett flyktingbarn, bunden och klädd i kvinnokläder, bör kallas hatbrott.

Man vill kanske inte sätta det på pränt men hen anser att gärningsmannen måste vara en vit heterosexuell man för att det skall kunna klassas som ett hatbrott.

När en nordafrikan uttryckligen skriker hatiska ord om homosexuella och dräper någon så är det inte ett hatbrott till skillnad om en vit person gjort det.

Det åtalade flyktingbarnet och en 19-årig kompis träffade den homosexuelle mannen, som var utklädd till kvinna, i centrala Göteborg och följde med honom hem. Enligt åklagaren ska den nu åtalade 16-åringen ha misshandlat mannen när han upptäckte att det inte var en kvinna som han hade följt med.

Både 16-åringen och 19-åringen har kommit som asylsökande ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Deras verkliga ålder är inte känd. Båda är araber från Nordafrika.

680@80

Publicerad: 18 dec, 13:50

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna. • Förkastligt av RFSL att kritisera rättsapparaten mot bättre veto, på grund av personliga åsikter/ tycke.Åklagarn har benämt det rätt då det även per definition räknas som hatbrott mot hbt-person.Mao motverkar RFSL en ev upplösning av redan svårupplösta brott med sin kritik. RFSL bör rätt och riktigt dra tillbaka sin kritik.(Om/vid händelse skall kunna bedömas som exempelvis homofobisk eller transfobisk måste gärningspersonen ha begått brottet på grund av att denne uppfattat målsäganden som homosexuell eller transperson – oberoende av personens faktiska sexuella läggning eller könsidentitet. Dessutom kan inte förövaren själv tillhöra samma grupp som den utsatta (uppfattas tillhöra) om brottet ska bedömas som ett hatbrott.

 • guest

  Inte längre handlingen som avgör vad det är för brott, utan vem som utför det?????
  Inför lagen är alla lika????
  Nu har man tappat bort sig fullständigt.

  • Westerlund är inte klok för detta är ett hatbrott,hon lämnar enkom ett tyst medgivande till hennes personliga ställningstagande istället för att fokusera på brottet som sådant.
   Hatbrott är inte i sig en brottsrubricering utan en samlande beteckning på brott där det i motivet funnits ett tydligt hat mot det som offret i gärningsmannens ögon representerade. Rent lagtekniskt är det en straffskärpningsregel i brottsbalkens 29 kap. 2 § 7 p. som aktualiseras och ger gärningsmannen vid ett hatbrott strängare straff än han hade fått om motivet inte varit hat mot en viss grupp.
   Mao försöker Westerlund i hennes kritik att lindra förövares straff.Varför hon gör det när det råkar vara annat än Svensk får ni fråga henne om.