Migrationsverket prioriterar internet till alla asylsökare

Annons:

Migrationsverkets målsättning är att alla flyktingar ska ha tillgång till internet innan 2017.

Man planerar bland annat att i framtiden ställa krav på fri internetuppkoppling i gemensamma utrymmen på alla asylboenden som man upphandlar. Det uppger Christer Zettergren, särskild rådgivare åt myndighetens generaldirektör och ansvarig för satsningen.

– I den akuta situation som råder nu ser vi att vi inte kan vara hårda med det kravet. Därför har vi inte satt någon gräns för när det ska införas, men 2017 ska de asylsökande ha självhushåll och innan dess borde de även ha tillgång till internet, säger han.

Kostnaderna för hela projektet beräknas bli runt 250  miljoner kronor per år 2016–2019, internetsatsningen är bara en liten del av det.

Kravet på internetuppkoppling fanns med i en upphandling tidigare i år, men Migrationsverket tvingades att backa från det på grund av det hårda trycket efter boplatser.

– Att vara uppkopplad hjälper tiden att gå. Jag är läkare, om jag inte får läsa och hålla mig informerad känner jag mig vilse, säger Wael Salman till DN.

Publicerad: 5 jan, 10:12
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.