Nedmonteringen av yttrandefriheten i medierna fortsätter

Annons:

Östersundsposten stänger därmed möjligheten för sina läsare att kommentera artiklarna, man är helt enkelt rädda för vad läsarna ska tycka.

De har kallats ”pissrännor” av en del. Andra menade att artikelkommentarerna gjorde journalistiken mer mångsidig när redaktionerna tvingades öppna upp.

Det var en viktig del i dialogen med läsarna innan sociala medier slog igenom fullt ut. Nu har systemet med artikelkommentarer gjort sitt i den snabba digitala omställningen.

Naturligtvis lyckas man skylla detta på Breivik och inte journalisternas rädsla att själva bli granskade eller rättade.

När det visade sig att Behring-Breivik hade hittat inspiration till sina dåd och sympatisörer bland annat genom olika tidningars artikelkommentarer. Debatten ledde till att många redaktioner skärpte sina kommentarsregler och höjde debattnivån på de inlägg som faktiskt gick ut.

– Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Man har ju här och var gjort försök att köra med Facebook-inloggning, så att folk skall skriva under eget namn. Men i takt med att åsiktskorridoren faller samman så är fler & fler beredda att med sitt namn stå för en allt hårdare kritik mot medias PK-lögner.

Så då har man fått ta bort även dessa kommentarsfält. För det är  ännu mer förödande nu när man inte kan avskriva kritikerna som anonyma ”hatare”.

Publicerad: 26 dec, 16:58
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • SefastTronde

    Visst är det en nedmontering av yttrandefriheten när man stänger ned kommentarsfunktionen, speciellt vad gäller debatt och insändare. Det är ett lågvattenmärke.

    Det är därtill mycket beklämmande när någon som kallar sig publicist, och mer än någon annan borde verka för det fria ordet och en fri debatt, börjar benämna kommentarerna som grupp för ‘passrännor’. De som brukar ett sådant vokabulär om andras indignerade reaktioner borde verkligen fråga sig vad deras egna tyckaralster är för något. Tyvärr, verkar denna arroganta inställning alltför ofta likna rännor av det som kommer ut av en dålig mage… Men jag vill inte raljera allt för mycket i denna låga nivå. Alla borde ha lika rätt och möjligheter att framföra sina åsikter!

    De etablerade mediernas tillbakagång kan väl speglas i att de inte främjar det fria ordet och en fri och öppen debatt. Även de extrema åsikterna bör få komma till tals, ifall att de förs under en anständig och saklig ton. För egen del kan jag aldrig göra mig fri från övertygelsen att argument skall bemötas med argument, och inte som i Mittmediatidningarnas fall – med en censur liknade det gamla DDR. Så vinns ingen opinion, utan endast ett underliggande missnöje. Gemene man är trots allt inte dummare än de propagandistiska journalisterna och proffstyckarna!