Norrköping: Somalier misstänkta

Annons:

11899886_1754472418113502_9187208974029036109_n

 

Polisen tror att de fyra män som greps i Hageby i Norrköping i går var på väg att utföra ett rån.

Men just då inträffade knivskärningarna vid Söder Tull – och männen fick kalla fötter.

– Vi tror knivdådet påverkade rånarna, säger åklagare Torsten Angervåg.

När männen satte sig i en bil och körde mot centrala Norrköping på måndagsförmiddagen följde polisen efter i hemlighet. Utredarna misstänker att männen var på väg till rånplatsen – men då kom knivdådet vid Söder Tull i vägen.

– Nästan exakt samtidigt inträffade knivdådet vid Söder Tull. Det här tror vi påverkade de tänkta rånarna, säger Torsten Angervåg. När männen vände om och började köra tillbaka mot Hageby slog polisen till. – Någon greps i anslutning till bilen, de andra greps efter ett kort efterföljande, säger Angervåg.

Samtliga fyra är nu anhållna, misstänkta för förberedelse till rån. De är kända av polisen sedan tidigare, bland annat för våldsbrott. Var rånarna hade tänkt slå till är fortfarande oklart. Senare under dagen greps ytterligare fyra personer på en adress i närheten av Hageby.

– Man misstänkte att de misstänkta gärningsmännen hade befunnit sig i den lägenheten. När man gick in vistades fyra personer där som greps.

De personerna förhördes av polis, men släpptes senare. Ungefär samtidigt som knivdådet detonerade en handgranat i Klockaretorpet. Polisen utesluter inte att den händelsen kan ha en koppling till de fyra misstänkta männen.

– Det kan finnas en koppling mellan explosion och ett tänkt rån, så som exempelvis en avledande manöver, säger Torsten Angervåg. På eftermiddagens presskonferens passade Angervåg på att berömma polisinsatsen.

– De här tre extraordinära händelserna inträffade i princip samtidigt, en oerhört svår uppgift för polisen. Jag vill passa på att säga att jag är imponerad av polisen.

Källa: Aftonbladet

Följande anhållna är:

19-åringen är född i Somalia, Barawa och invandrade till Sverige som barn 2002.

18-åringen är född i Sverige där pappan invandrat från Somalia och mamman från Ryssland.

17-åringen är född i Sverige av två invandrare från Somalia.

4de okänd.

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.