Norska polisen avväpnas

Annons:

Källor inom polisen bekräftade för norska Dagbladet att det med största sannolikhet kommer att bli ett slut för alla poliser att gå med vapen.

 

Det var i november förra året som regeringen beslutade att polisen – på grund av terrorsituationen – skulle vara tillfällig beväpnade. PST(Motsvarande SÄPO) uppgav då i sin ”Threat Assessment” att det var främst en risk för en terroristattack på norsk mark.

Det var också känt att terroristgruppen den islamiska staten hade utsett polis och militär som terror mål.

Polisen kommer fortfarande ha tillgång till skjutvapen, men deras vapen kommer – som tidigare – lagras i en så kallade box. D.v.s i förseglade förvaringslådor i bilar. Om Polisen måste beväpna sig, måste de få tillstånd från en polischef som har befogenhet att ge order om beväpning.


 

Även den norska poliskåren är delad på frågan när det kommer till bärandet av skjutvapen och detta var efter Breijvik som detta gällde. (den splittrade åsikten kring vapen)

Norge har extremt få skjutningar per år kontra Sverige men speciellt kontra Finland som har flest i Norden.

Publicerad: 2 nov, 09:11

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.