Ny rapport: ”Förorterna har blivit en förvaringsplats”

Annons:

 

Utredaren Jan Edling på Verdandi har granskat livssituationen för invånarna som bor i 38 bostadsområden runt om i Sverige och resultatet, som presenteras i en rapport idag 14/10, är nedslående.

Dubbelt så många arbetslösa än i övriga Sverige, lågt valdeltagande och många som inte är behöriga till gymnasiet. Dessutom har ökat barnafödande och invandring inneburit att antalet invånare i miljonprogramsområdena ökar, vilket spär på trångboddheten ytterligare.

Jan Edling menar att kriminaliteten som tagit grepp om vissa förorter är ett bevis på misslyckad integrationspolitik och att unga ser kriminalitet som en inkomstkälla, eftersom man har små möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

Lösningen, enligt Edling, är en forskarledd integrationskommission som ska ”bistå regeringen och övriga instanser i samhället med insamling av forskningsrön, exempel för inspiration, överföring av erfarenheter samt rådgivning till de instanser som deltar i det nationella integrationsarbetet”.

Dessutom bör det upprättas tydliga mål för att minska skillnaderna mellan de utsatta förorterna och resten av Sverige.

Hela rapporten finns att till gå HÄR i .pdf
Platserna som granskats
Publicerad: 14 okt, 01:49.
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.