Nyanlända barn ska få förtur in på friskolor

Annons:

På en pressträff idag kom utbildningsminister Fridolin med ett nytt förslag hur skolan ska hantera alla nya barn som behöver skola. En utredning ska snabba på beslutet, skriver skolvarlden.se.

I januari ska en snabbtillsatt utredning föreslå förändringar i regelsystemet så att friskolor med kö ska kunna ta emot nyanlända elever.

Dagens regler gör det omöjligt för populära friskolor med kö till utbildningsplatserna att ta in nyanlända elever. Såväl lärarorganisationerna som Friskolornas riksförbund och LO har efterfrågat en förändring av reglerna och idag tillsätter regeringen alltså en utredning.

– Det kommer många barn till Sverige som snabbt behöver komma in i skolan och då är jag jätteglad över att vi har många friskolor som säger att de vill vara med och hjälpa till. Och då måste vi anpassa reglerna så att alla friskolor som vill hjälpa till, kan hjälpa till, säger utbildningsminister Gustav Fridolin

Samtidigt på ett seminarium kommer chocken att skolresultaten sjunker redan i tidig ålder. Ingen vet vad det kan bero på.

Något det inte råder någon tvekan om är att resultaten sjunker, på alla nivåer och i alla ämnen. Skolresultaten har sjunkit länge, vad det beror på är svårare att slå fast. Men det man vet är att det börjar redan i de första årskurserna.

– Om vi ska vi försöka hitta förklaringar måste vi titta på de tidiga skolåren, säger nationalekonomen Björn Öckert.

Vad kan de dåliga skolresultaten bero på? Experterna har ingen aning.

Publicerad: 26 nov, 13:58

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna. • Säger bara att en folkomröstning är ett mycket bra demokratiskt verktyg.

  • Mark Sanaoi

   Tror vi inte lär få se det, tyvärr.. men hoppet är det sista som överger en.

   • Ursäkta om sent svar,som du förtäljer så hyser vi då stor förhoppning till ”hoppet”
    Politikers primära uppgift är trots allt att värna om land och medborgare, och eftersom dem nu prioriterar andra länders medborgare före egna-bör dem således ej vara just politiker.Visst görs nu diktaturen slående-”folkomröstning kan bara ske när eliten vill det”- men om eliten kan komma ogilla resultatet,blir det ej heller någon.Med det lämnar dem var dag som går ett tyst medgivande.