Nytt projekt försöker para ihop vuxna flyktingar med unga svenskar

Annons:

Nytt projekt försöker para ihop vuxna ”ensamkommande flyktingar” med svenskar.

De försöker lära sig svenska så fort de bara kan och behöver därför svenskar att prata med.

Leif Hadefjell, god man, har startat projektet ”Nya Sverigevänner” vars syfte är att skapa nya kompispar av utländska och svenska elever skriver ltz.se.

– Jag är ju här och hälsar på dem ibland och då ser jag hur de sitter i olika grupper, de ensamkommande i en grupp och de svenska eleverna i andra. Men jag vet ju så väl hur mycket de ensamkommande ungdomarna vill, och behöver, prata svenska, säger Leif Hadefjell.

Han står i Jämtlands Gymnasium Wargentins entréhall och väntar på ”sina killar”. Leif Hadefjell från Nälden är god man åt tre ”flyktingbarn” från Afghanistan som nu bor i Krokoms kommun.

Fotografen måste ha fått ett gott skratt när han/hon tog bilden. Ett av ”barnen” sitter på gubbens knä.

Nåja, bortser vi från att det inte rör sig om några barn vi pratar om på bilderna så är det här en bra idé som kan underlätta integrationen. Men då bör det också ske sanningsenligt och där åldern på de riktiga barnen har verifierats med en medicinsk åldersbedömning. I det här fallet blir det närmast patetiskt och klart oroväckande.

Publicerad: 3 dec, 12:31

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.