Över 350 000 unga vuxna utan bostad

Annons:

Idag bor 142.000 unga vuxna ofrivilligt hemma hos sina föräldrar och 353.000 unga skulle vilja ha en egen bostad – men saknar det i dag. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen.

Rapporten gäller hela landet och givetvis är det som värst i storstadsregionerna. Ändå är det lätt att överföra siffrorna på andra orter runt om i landet. Fler kommuner, bland annat Visby, Kalmar, Jönköping, Växjö och Karlskrona, för att nämna några, har en bostadsbrist som visar att problemet är akut.

˗ Det är förödande för kommunerna när de inte kan kompetensförsörja för framtiden. Nybyggandet måste sätta fart, helst igår, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Hyresgästföreningen föreslår:

  • Använd både statens och kommunernas mark på ett offensivt sätt för att bidra till ett ökat byggande av hyresrätter.
  • Kommunerna har ansvar för bostadsförsörjningen. De måste öka intensiteten och skaffa fram planer för bostadsbyggandet och använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är till för – bygga och förvalta hyresrätter utifrån de behov som finns.
  • Låt allmännyttan spela en viktigare roll i planerandet och byggandet av hyresrätter med hyror som människor har råd att efterfråga.

Fakta:

  • 49 procent, alltså mindre än hälften av de unga vuxna, har eget boende.
  • 353 000 unga vuxna saknar bostad.
  • 142 000 unga vuxna bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar.

Vilket skulle motsvara följande:

91 000 hyresrätter.
56 400 bostadsrätter.
73 700 egna hus.

221 000 bostäder skulle det totalt behövas i skrivandes stund.

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.