Regeringen återkallar miljonanslag pga. invandring

Annons:

Landets högskolor och universitet går i år miste om 303 miljoner kronor som utlovats av regeringen. Pengarna dras in för att möta ökade kostnader för mottagandet av asylsökande skriver ergo.

Den 18 december skickade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning ut ett mejl till samtliga universitet och högskolor i Sverige för att informera om utgiftsbegränsande åtgärder.

En pott på 303 miljoner kronor som utlovats till lärosätena i budgetpropositionen kommer inte att delas ut. Detta på grund av besparingar som krävs för ”att möta de kraftiga utgiftsökningar som sker under 2016 med anledning av det stora antalet personer på flykt från krig och terror som söker asyl i Sverige.”.

Vad får det för konsekvenser för studenterna?

Pengarna har ju inte i någon väsentlig omfattning använts till lärartjänster – tidsbegränsade pengar används inte till att anställa personal. Vi behöver inte heller avveckla något utbud. Däremot finns det ju nu mindre resurser till att sätta igång specifika projekt kring långsiktig kvalitetsutveckling.

Har ni någon förståelse för att regeringen valt att dra in dessa pengar?

Vi vet att statsmakten har en kärv ekonomisk situation och vi visste att detta var tillfälliga pengar. Det är synd att medlen tas bort från sektorn, men visst finns det under rådande omständigheter förståelse, även om det drabbade oss den här gången.

Publicerad: 24 jan, 10:59
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Gnurduff von vinkelstjärt .

    Jag ser även att regeringen har tappat kontrollen över ekonomin , när man tar pengar från framtidsinvesteringar (skolan) för att rädda situationen i dag så är det likt de som lever på lån som betalas med nya lån som också betalas med mer lån o.s.v o.s v !

    På tal om lån , svetsaren lånar stort för att hålla ekonomin flytande idag , hur blir framtiden då vår urkassa ekonomi tvingar upp räntorna på alla våra lån . . . hamnar Sverige i en dödsspiral som Reinfeldt/Löfven har startat ? ?