Regeringen måste höja skatterna med 100 miljarder

Annons:
Citat:
Regeringens utrymme för finanspolitisk stimulans är obefintligt under mandatperioden, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i en färsk rapport. I stället måste skatterna höjas med 100 miljarder kronor fram till 2019.
Citat:
Pengarna ska se till att personaltätheten inom skola, vård och omsorg är oförändrad och att ersättningar till pensionärer, sjuka och arbetslösa inte sänks.

”Det dyra är att bibehålla personaltätheten i välfärden”, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson som kallar siffran 100 miljarder för ett scenario.

Med KI:s skattehöjningar skulle skattekvoten stiga från dagens 42,6 till på cirka 45 procent av BNP, samma nivå som rådde 2007.

 

Är folk villiga att återgå till skattenivåerna som rådde 2007 för att behålla nuvarande nivå på välfärd (dvs inga förbättringar)?

Man kan ju börja med att ta bort ränteavdragen. Den ”skattehöjningen” för det goda med sig att man slutar pumpa den privata lånebubblan, som är ett av de största hoten mot Sveriges ekonomi.

 

Källa: DI

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.