Ryska bombplan var 30 sekunder från gränsen

Annons:

Den 4 juli i somras flög två ryska bombplan av typen TU-22 rakt mot den svenska gränsen utanför Blekinge. Planen följdes av två svenska Gripenplan, och svängde av strax utanför gränsen för att fortsätta förbi Gotland, uppger DN.

En källa berättar för tidningen att planens kurser tyder på att de övade anfall på mål i Karlskrona eller Kallinge, där försvaret har stora anläggningar.

– Om ryssarna fortsatt på samma linje skulle de inom 15–30 sekunder ha varit inne på svenskt luftrum, säger källan.

– Farten var 500 knop, cirka 900 kilometer i timmen. Om ryssarna fortsatt på samma linje skulle de inom 15–30 sekunder ha varit inne på svenskt luftrum. Kurserna tyder på att de övade anfall på mål i Karlskrona eller Kallinge.


Försvaret berättade i somras på sin hemsida om händelsen, men utan att ge några närmre detaljer om vad som skett, skriver DN.

Publicerad: 1 nov, 09:10

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna. • road123

  Att det skulle vara Tu-22 framstår inte som troligt, wikipedia rapporterar att de sista exemplaren pensionerades på nittiotalet. Om ni nu nödändigtvis ska återpublicera artiklar från en så oseriös källa som DN så bör ni faktiskt faktakolla skiten innan.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-22

 • plexgear

  Varför öva anfall med gamla plan när Ryssland kan skicka kryssningsrobotar? DN:s artikel är bara trams..

 • Daniel kvist

  Men snälla ryssland hjälp oss sätt en pärla i regeringshuset istället..