Så vill regeringen minska näthatet

Annons:

Statsminister Stefan Löfven och regeringen är på väg att ta fram en helt ny cyberstrategi.

Digitala Livet kan i dag avslöja innehållet – där en central fråga handlar om att minska näthatet.

– Vi kanske borde ha kurser för medelålders män, säger statssekreterare Maja Fjaestad.

– Cyberfeminism är en väldigt viktig del av strategin. Det vill säga att gå in med en maktanalys och sedan diskutera hur internet påverkar vår demokrati, yttrandefriheten och vilken information vi tar del av.

Om näthatet gör att kvinnor avstår från att skriva saker på nätet eller ge sig in i debatter är det mycket allvarligt, säger Maja Fjaestad.

Fjaestad hävdar att näthatet till viss del kan vara en generationsfråga.

– Om vi tänker på det hat och hot som exempelvis artisten Zara Larsson fått ta emot det senaste året så är det faktiskt många medelålders småbarnspappor som står bakom. Och samtidigt så pratar vi om att vi behöver insatser för skolungdom. Fast de, som levt med internet sedan de var små, kanske klarar av att hantera de här sakerna på ett bra sätt.

Det är vi som började med internet i 20-års åldern som inte kan hantera anonymiteten. Vi kanske borde ha kurser för medelålders män i stället.

En utredning om skärpta straff för förtal, hot och ofredande ska presenteras i början av 2016.

Näthatet handlar alltså om medelålders män som anonymt ger sig på unga feministiska kvinnor.

 

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • road123

    Att avskaffa presstödet skulle ju i och för sig ta bort det värsta näthatet och dessutom eliminera huvuddelen av pappershatet. Men den lösningen kanske var för enkel för politikerna.