SD’s uppmaning till danska DSB

Annons:

Efter helgen blir det obligatorisk ID-kontroll av alla som vill ta sig in i Sverige från Danmark.

Det är en av de åtgärder den svenska regeringen infört efter den senaste tidens asylfusk och illegala massinvandring till Sverige.

Sverigedemokraterna riktar nu ett krav till DSB, den danska motsvarigheten till SJ, att endast godta riktiga ID-handlingar, inte studielegitimation och liknande handlingar som inte är godkända som ID-handling och som är lätta att förfalska.

DSB slår emellertid ifrån sig och menar i en säregen tolkning av den svenska lagen att ett studentleg skulle vara tillräckligt.

– Vi anser att det är en ganska märklig hållning, att DSB menar att det skulle vara nog med ett studentleg. Min uppfattning var att det skulle krävas riktiga ID-dokument. Studieleg accepteras ju inte som identitetssbevis i Sverige. DSB bör i stället kräva att få se körkort eller pass säger Kent Ekeroth.

Varken justitieminister Morgan Johansson (S) eller infrastrukturminister Anna Johansson (S) har till dansk media velat kommentera dessa frågor kring ID-kontrollerna. Infrastrukturministerns pressekreterare har dock i ett mejl till DR Nyheder uppgett att regeringen inte ställer några särskilda krav på ID-handlingar för att de ska godtas för inpassering till Sverige.

Publicerad: 3 dec, 14:56
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna. • road123

  Mer plakatpolitik från SD. Det enda verksamma är att faktiskt kontrollera gränsen i sverige. Om DSB blir tvungna att frakta tillbaka en massa människor så kommer de själva att reglera sina ID-kontroller.

  • janma

   Det är inte DSB som skall begränsa ”asylinvandring” till Sverige. Om alla utan papper accepteras som ”flyktingar” vad spela det för roll vilka papper visar de i Danmark? Det går väl bra att kasta dem på tåget och anlända utan identitetshandlingar till Sverige för att bli accepterat som flykting. Vi får väl inte glömma att alla som kommer till Sverige flyr för sitt liv från Danmark. Eller var det kanske Tyskland som skulle haft ihjäl dem?

   • road123

    Jo, diskussionen är ungefär lika begåvad som när diverse förståsigpåare tyckte att Turkiet skulle sköta EUs gränsskydd eller andra svagbegåvade menade att Sveriges migrationspolitik kan bedrivas i Syrien.

    • janma

     okej, jag förstår kritiken, men som den idiot jag är förstår jag fortfarande inte hur identitetskontroll (oavsett var den sker) kan ändra Sveriges migrationspolitik?