SJ ändrar sina regler för att underlätta illegal invandring till Sverige

Annons:
Det var i fredags som SJ beslutade att ta bort kravet på att resenärerna måste kunna visa giltiga id-handlingar för att biljetten ska gälla.

Bakgrunden är att antalet människor på flykt ökat över hela landet under sommaren, människor som i många fall saknar id-handlingar.

Nu undantar SJ människor på flykt från kravet på att visa giltig legitimation. Det skriver kommunikationsdirektören Monica Berglund i ett meddelande som gick ut till personalen i fredags.

När Dagens ETC når henne bekräftar hon uppgifterna. – Vi har ju märkt en ökad tillströmning av flyktingar från Europa som kommer hit och vill åka tåg, framförallt i Malmö.

Sista veckan har vi följt utvecklingen med allt det som hänt i Syrien. Normalt måste man kunna identifiera sig mot det namn som står på biljetten, har man inte id-handlingar som styrker vem man är så är biljetten dyrare.

Vi kände att vi ville ta bort det kravet för att istället ge dem som är på flykt möjlighet att köpa de billigare biljetterna, säger Monica Berglund.

SJ utökar samtidigt möjligheten för flyktingar att ta med sig mer bagage än vad som normalt är tillåtet och tar bort tilläggsavgiften som annars tillkommer när biljetter köps ombord på tågen.

Flyktingarna” (som de alla kallas,fastän de vid den tidpunkten ännu inte bedömts ha något skyddsbehov) har nästan uteslutande invandrat illegalt till EU mot siktet inställt på Tyskland och (i detta fall) Sverige.

SL medger även att de i regel brukar ha större mängder bagage med sig, men trots detta så saknar den överväldigande majoriteten av dem (giltiga) ID-handlingar, även fastän dessa i regel väger obetydligt lite.

Anledningen till detta är att infiltratörerna i regel gör sig av med sina ID-handlingar innan de når hit, detta för att migrationsverkets handläggare (och poliser som kan tänkas arrestera dem) inte ska ha några konkreta bevis att gå på när de ska avgöra infiltratörernas identitet, utan istället så tvingas myndighetspersonal utgå från infiltratörernas egna rövarhistorier när de ska avgöra deras ursprungsland och ålder.

Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.