Slummen är redan här och den är importerad

Annons:

”Tunga experter” på SvD pekar nu på en extrem situation på den svenska bostadsmarknaden. Enligt dem riskerar slum växa fram i Sverige i kölvattnet av den största folkökningen i modern tid.

Har dessa ”experter” för första gången på årtionden besökt tillhåll utanför Södermalm? ”Riskerar att växa fram” är ett begrepp som kunde ha applicerats på situationen under 80-talet, men nu har dessa slumområden redan varit ett ökänt faktum i ett flertal år.

Också nationalekonomen Klas Eklund, ordförande i Bokriskommittén 2014 och seniorekonom på SEB, slår larm. ”Faktum är att ren slum växer fram i stor skala i välfärdslandet Sverige år 2015.

I tidningen Fastighetsnytt går Hans Lind vidare och preciserar en möjlig nationell plan för att möta de snabba befolkningsförändringarna med förenklade byggprocesser.

Genom att bygga måttligt stora kvarter som placeras ut efter sociala kriterier i städerna, ges förutsättningar för ett mer sammanhållet Sverige: Om varje kvarter innehåller 400 lägenheter och vi behöver 400 000 permanentbostäder under de närmaste åren, ska alltså 1 000 sådana moduler placeras ut, främst i större orter med bra arbetsmarknad.

De ekonomiska riskerna delas mellan stat och företag. Kapital kommer från bland annat pensionsfonderna och genom att ett antal samhällsekonomiska olönsamma infrastrukturprojekt skjuts på framtiden”, skriver Hans Lind.

Hans Lind menar att trångboddhet och en svart marknad kommer växa fram i områden där många med utländsk härkomst bor. Det kan innebära lysande affärsmöjligheter när det gäller att köpa upp radhus och villor och hyra ut till ockerhyror.

Hans Lind menar att detta ( nyproduktion av bostäder ) bland annat skall finansieras med pengar från pensionsfonderna, det låter väldigt lovande för framtiden.

Pensionsfonderna ska alltså inte bara få tillbaka de – säg – 100 miljarder man lånar ut; man ska få en hygglig årlig förräntning också. Vem tror på allvar att det är möjligt? Dessutom kommer hyran för en stor andel av dessa lägenheter att betalas av staten, men rundgång på statliga pengar ger inte pensionsfonderna någon reell avkastning.

I och med detta förslag kastar sig Hans Lind ut över stupkanten utan livlina.

Slummen är redan här och den är importerad.

Publicerad: 16 dec, 17:57
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Detta var inget nytt.

  • Jeanjalusi

    Begriper mig inte på deras resonemang. Svenskar VILL inte bo tillsammans med invandrare. Svenskar VILL inte att deras skolor skall blandas upp med rövhål från förorten. White flight!

  • Tjalve Viking

    Jag struntar totalt i om jag har 100,000 kr/mån och Sverige bebos av 30% främlingar, Hellre fattig utblottad och FRI än att bo i islam-helvettet med andra som förpestar vårt land. VI vill INTE INTE INTE INTE ha någon sharialag eller en enda moské i vårt land. Svenskar skall INTE INTE INTE INTE anpassa sig efter en mördarideologi från öknen. Hellre Nazism är Islam.

    Förbjud och utrota ALL RELIGION I SAMHÄLLET.