Sverige – världens tredje största vapenexportör

Annons:

Under 2014 exporterade Sverige vapen för ca 5.5 miljarder dollar, eller 7.5% av marknaden. Det placerar Sverige på tredje plats efter USA och Ryssland. Största vapenimportörer är Sydkorea och Saudi Arabien.

Största vapenexportörer:
1. USA, $36.2 miljarder
2. Ryssland, $10.2 miljarder
3. Sverige, $5.5 miljarder
4. Frankrike, $4.4 miljarder
5. Kina, $2.2 miljarder

USA är fortfarande den enskilt största leverantören av vapen runt om i världen, man ”kontrollerade” drygt 50 procent av marknaden.

Publicerad: 26 dec, 14:18
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • anonymous

    Utmärkt, att svenska vapen är i topklass och intenationellt eftersökta underlättar att hålla kostnader nere för utveckling av egna platformar som möjliggör självständig utrikespolitik.

    Nu behöver vi dock strypa invandringen och andra korkade förlustaffärer för att möjliggöra satsningar på ett nytt stridsflygplan till 2025 när gripen börjar bli för omodern för att vara slagkraftig i försvaret av vårt land. Att vi dessutom behöver kraftiga upprustningar i försvarets samtliga grenar kan ju ingen ha missat, om det kan genomföras genom inhemska inköp vore det optimalt ur alla synpunkter.

    Sen är det förstås viktigt att vi är noga med att inte sälja våra vapen till vilka barbarer som helst, men i grunden är en stark svensk vapenindustri en pelare på vilken vårt oberoende vilar och något mkt positivt som vi ska vara stolta över!