System försvårar för nyanlända ”specialistläkare”

Annons:

Under torsdagen demonstrerade ett ”50-tal specialistläkare” från Syrien och El Salvador på Mynttorget i Stockholm skriver AB.

– Det känns som att vi straffas. Det enda vi vill är att få börja jobba, säger öron-näs-halsspecialisten Mohammad Alshalak.

– Det känns som att vi straffas bara för att vi skickade in våra handlingar efteråt. När vi ansökte stod det att man efter sex månader skulle kunna få vår legitimation. Vi vill inte behöva vänta ytterligare för att göra ett kunskapsprov utan vi vill ut på provtjänstgöring, där arbetsgivaren kan bedöma vår kompetens, säger Mohammad Alshalak.
Där gäller det att man först kan uppvisa specialistdokumentation och sedan följer en sex månader provtjänstgöring. Därmed undantags man både kunskapsprov och AT-tjänstgöring. Men enligt Erik Höglund har systemet med provtjänstgöring visat sig vara ineffektivt, då endast en av fem specialistläkare klarar att få sin läkarlegitimation.

Många har även svårt att få sin specialistdokumentation styrkt, då det förekommer många falskintyg samt att många inte fått med sig handlingarna från hemländerna. Därför vill Socialstyrelsen nu att samtliga läkare ska genomföra ett så kallat kompetensprov, med efterföljande praktik.

Publicerad: 19 dec, 15:57
Foto P-O SÄNNÅS
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna. • Låter som en bra idé. Vi vill ju ha bra läkare oavsett var de kommer i från.

 • Tekla

  Nej tack! Till ”nyanlända” som läkare/sjuksköterskor osv. inom vården!
  Har mycket och hemsk erfarenhet av utländska läkare!
  Dels genom att jag arbetat inom sjukvården dels genom att själv varit patient!

  Jag finner det märkligt att man inte har med sej sin läkarlegitimation eller handlingar som styrker deras läkarkompetens! Vidare så är det alldeles för mycket av missförstånd med inte sällan ödesdigra konsekvenser för patienterna när man som ”nyanländ” inte kan ett enda ord svenska!

  Det är inte ok att som patient och redan i ett mycket utsatt läge där man är helt utlämnad till sjukvårdande personal inte skall kunna förstå eller göra sej förstådd med den läkaren såväl som sjuksköterskor och undersköterskor på begriplig svenska!

  Det är inte ok att vi som svensk sjukvårdspersonal skall var dels obetalda tolkar genom teckenspråk, dels känna av press och än mer stress för vi inte är säkra på vad doktor Abdullah menar och avser gällande direkt vård av en patient!

  Vad Sverige behöver inom vården är back to basic, dvs, som vi en gång i tiden hade det bra med personaltäthet, goda kunskaper i svenska språket, omtanke om patienten utan en massa religiösa ting inblandade samt skäligt bra betalt!

  Idag flyr vårdpersonalen alt blir totalt utbrända och därmed sjukskrivna, detta löser vi INTE med att låta ”nyanlända läkare” välla in genom sjukhusentren!

  Lär er svenska och verifiera att ni de facto är läkare,sen kan ni komma igen!
  Till detta lägga att lär er västerländska seder och bruk och inrätta er efter dessa då det gäller , i ert fall, bemötandet/omhändertagandet av patienterna såväl som att kunna integrera med resten av vårdteamet!

  Är ni beredda på att lära er svenska först,integrera med västerländskheten, ta patienterna i hand, se patienterna i ögonen när ni talar med dem, då kommer det funka hur bra som helst, men fram tills dess får ni lugna er ty Sverige behöver inte alls ”nyanlända”, knappt svensktalande än mindre de som vägrar frångå sina religiösa utsvävningar och krav därav!

  // Systeryster

  • Blåögd Blond

   Minns Ni Han med den falska doktorshatten,,, Araben som avslöjades av Gillberg ,som lurade människor att satsa pengar i ”FERMENTA” just det Refat Elsayed.
   Det är fortfarande så att den som har de ”Rätta” kontakterna i Arabvärlden kan köpa sig vilka ”Titlar” som helst,
   Pengar styr världen och kommer så att förbli,,,intill den dag ”Bank Konton tar över”
   När all datateknik har slagits ut och ”Sedlarnas” tid är förbi och hungern gör sig tillkänna, det är då den starkaste överlever längst