Tyska advokater stämmer Merkel

Annons:

Tyska advokater har nu stämt landets förbundskansler Angela Merkel för hennes fullkomligt vettlösa invandringspolitik.

Ärendet kommer nu att tas upp av av författningsdomstolen i Karlsruhe, skriver Der Spiegel. Den tyska regeringens egen utredning visar att det är lagligt att ge asylsökare avslag direkt vid gränsen, om de kommer från ett säkert EU-land.

Det framgår av uppgifter till Der Spiegel som tidningen har fått från den tyska förbundsregeringens inrikesdepartement.

Nu har en grupp advokater lämnat in ett konstitutionellt klagomål mot flyktingpolitiken som riktar sig mot förbundsregeringen. Stämningen lämnades in vid författningsdomstolen i Karlsruhe, som nu ska pröva om Merkel kränkt juristernas rätt att rösta och rätt att delta i det demokratiska beslutsfattandet genom att inte låta parlamentet pröva frågan om öppna gränser.

Som tysk förbundskansler får man inte gå utanför sitt politiska mandat, vare sig genom att överskrida vad som är lagligt eller gå längre än de maktbefogenheter som man fått av sina väljare genom parlamentet, säger Clemens Antweiler, advokat från Düsseldorf, som står bakom stämningsansökan.

Publicerad: 24 jan, 16:40
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.  • Diseqc

    Inte tänkbart i Sverige där advokater hellre vill ha öppna gränser.
    Om någon advokat skulle stämma statsministern är i så fall orsaken att gränserna stängs.