Var tredje kvinna känner sig otrygg

Annons:

I undersökningen som genomfördes förra våren uppgav 31 procent av kvinnorna att de känner sig ganska eller mycket otrygga när de går ut i sitt bostadsområde på kvällarna.

Vårt mål är naturligtvis att öka kvinnors trygghet och här går utvecklingen åt motsatta hållet, vilket betyder att vi behöver vidta ytterligare åtgärder, säger han till TT.

Erik Wennerström har inget svar på varför otryggheten bland kvinnor ökat så kraftigt sedan förra mätningen. Han pekar dock ut två möjliga förklaringar. Kvinnor är framför allt oroade för att utsättas för överfall och misshandel, vilket oftast handlar om sexualbrott.

Andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott ökade under de senaste tre åren från 1,4 procent till 3 procent av den kvinnliga delen av befolkningen.

En annan förklaring till att kvinnors otrygghet ökat är att det varit mycket debatt om sexuella övergrepp mot kvinnor på offentliga platser, till exempel festivaler, det senaste året.

Publicerad: 10 Januari, 17:05
Annons:
OBSERVERA!
Kommentarer förhandsgranskas inte av QET. Du är själv ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Genom att kommentera intygar du att du är införstådd i Kommentarsreglerna.