Hur blir man en bättre journalist?

Som journalist kan man bland annat arbeta som reporter eller redigerare på en tidning, på webben, tv eller radio. Som journalist vill man såklart vara bra på sitt arbete så hur blir man egentligen en bättre journalist? Tyvärr är det så att många journalister idag kan gå utan arbete under en längre tid eftersom arbetet inte riktigt ser ut som det gjorde för bara några år sedan då en journalist idag förväntas kunna arbeta inom alla områden inom journalistiken vilket inte riktigt var hur arbetet såg ut förr. Vill man lyckas och bli bättre på sitt arbete som journalist så är det såklart möjligt men man kan behöva följa några knep för att lyckas vare sig man vill ha en fast arbetsplats eller hellre vill frilansa inom yrket.

papper och penna

Kom ihåg vart drömmen om att arbeta som journalist föddes. Kanske kom journalistdrömmarna från ett stort intresse för att skriva – försök då att njuta av att få skriva och att nu faktiskt ha skrivandet som arbete. Kom drömmen från intresset för andra människors historier – ha då alltid papper och penna nära till hands för att enkelt kunna anteckna och var alltid nyfiken för vad människor har att berätta och ställ mycket frågor. Vad det än var som gjorde att drömmen om att bli journalist började så försök leta upp den känslan igen och ha en positiv inställning till arbetet så kommer det också att vara roligare att arbeta.Utöka ordförrådet. Att ha ett brett ordförråd är väldigt viktigt i arbetet som journalist vare sig man är en skrivande journalist eller arbetar som reporter och syns på tv. Genom att ha ett brett ordförråd lär man sig nämligen att skriva och tala bättre. Ett stort tips kan därför vara att försöka lära sig ett nytt ord varje dag då det kommer att gynna arbetet mycket för journalisten. Skapa ett större nätverk. Att ha många kontakter är otroligt viktigt i arbetet som journalist så var alltid villig till att träffa nya människor. Är man ovan med att ofta träffa nya människor så är det något man kommer behöva jobba på eftersom en bra journalist inte är rädd för att träffa nya människor och då också ställa frågor som kanske kan anses som något obekväma. Var ärlig. Ärlighet varar längst så att förvrida sanningen är ingen bra ide om man är ute efter att vara en riktigt bra journalist.

bra journalist

Ha tålamod. Arbetet kan ibland vara tufft men låt inte det stoppa inspirationen till att göra ett bra arbete. En bra journalist är uthållig även när arbetet är tufft och försöker då istället komma på kreativa lösningar så att arbetet ska kännas kul igen.

Utbildning

Vill man utbilda sig till journalist så finns det flera olika sorters utbildningar som man kan gå. Många väljer att gå en högskoleutbildning för att utbilda sig inom journalistik men det går också att utbilda sig till journalist genom yrkeshögskolan, på olika folkhögskolor och ibland till och med via mindre utbildningsanordnare som har utbildningar med medieinriktning.

Publicerat i QET