Bloggande

Kurs om framgångsrikt bloggande

Om man driver ett företag, litet sådant, så vill man alltid försöka hitta framgångsrika, effektiva men billiga sätt att föra ut sin affärsidé så att man hittar kunder. Alltså det bortom direktreklam. Jag har läst mycket om detta men liksom inte fått kläm på det. Därför, när jag hittade en helgkurs i ämnet så bestämde jag mig för att gå. Kursen var i Göteborg och jag bor i Gävle, men jag bestämde mig för att se det som en investering i mitt företag, vilket det ju faktiskt också var.

Första passet på morgonen så berättade kursledaren om sin historia, hur han kunde hitta framgång för sitt företag genom sin blogg. Ni ska få läsa hans intressanta berättelse här nedan.

En fallstudie

Hur en frilansredaktör blev en gamechanger för min blogg.

Jag startade min blogg förra året. Jag menar inte att skryta, men efter mindre än ett år med bloggning, drog jag 20 besökare per dag, varav flera inte var spam-bots. Det antalet nådde så högt som 50 besökare på dagar då jag gjorde ett nytt inlägg och tipsade läsarna om den genom alla sociala mediekanaler till mitt förfogande. Det var ändå inte nog, jag behövde fler unika besökare.

Blogg
Blogg

Storleken på min publik förändrades lite efter ett år. Mina siffror gick från ”för obetydliga för att visas i en graf” under större delen av det första året av bloggens existens till över 9 000 läsare per vecka. Och plötsligt när jag publicerade ett nytt inlägg fick bloggen upp till 40 000 besökare per vecka.

Om jag jämför månadsvis växte bloggen med mer än 20 gånger månad över månad och med mer än 450 gånger under en tvåmånadersperiod: Vad förändrades? Det ska jag berätta.

Strax innan jag gick till sängs någonstans runt när bloggen var ett år gammal så lade jag upp en annons om bloggredaktör på Upwork, en webbplats som jag regelbundet använder för att anställa frilansare. Det var inte en permanent position, bara en engångsgrej för att läsa igenom mina redan publicerade artiklar, identifiera svaga mönster i mitt skrivande och föreslå förbättringar.

När jag vaknade nästa morgon hade jag redan fått ansökningar från tio olika frilansare. Lägsta budgivare, 80 kronor i timmen, den starkaste sökanden var dock en kvinna som tog 550 kronor i timmen vilket var nästan dubbelt så dyr som näst högstbjudande. Men hennes svar var det enda som visade att hon faktiskt hade läst något av mitt författande. I sitt följebrev påpekade hon att jag hade en vana att späda ut mina meningar med hjälpverb. “Som du kan se i diagrammet nedan,” istället för helt enkelt, “Som du ser i diagrammet nedan.”

Hon var också en bra match eftersom hon hade en bakgrund inom teknik. Dessutom var hon också var programmerare, så jag tänkte att detta skulle ge henne ytterligare sammanhang i mina mer programvarutunga inlägg.

Jag erbjöd henne jobbet samma morgon. Hela processen från att skriva jobbannonsen till slutförandet tog mindre än tolv timmar.

Varför ska man då anställa en bloggredaktör?

När jag publicerar ett blogginlägg och det floppar får jag inte mycket feedback om varför det inte lyckades. En redaktör kan dock ge mig den typen av feedback. Jag kände att mitt författande var ganska bra men det hade definitivt utrymme för förbättringar.

Utöver min blogg skulle investeringar i mitt skrivande betala utdelning i många aspekter av mitt liv. Tekniker som jag lärde mig att förbättra min bloggskrivning skulle förmodligen överföra till designdokument som jag skriver på jobbet eller till och med e-postmeddelanden jag skickar till vänner.

Bloggredaktor
Bloggredaktor

Min bloggredaktör skickade mig detaljerad feedback på två av mina blogginlägg. Så fort jag läste hennes anteckningar visste jag att det var rätt beslut att anställa en redaktör. Hon identifierade flera misstag som jag inte hade någon aning om att jag gjorde. Det började med små saker, som felaktig användning av komma eller överanvändning av parenteser (jag brukade ha en vana att infoga dem i meningar för att klämma in information som inte var värt att nämna).

En överraskande insikt var hur ofta jag antog att mina läsare delade min referensram. Hennes anteckning fick mig att inse hur ofta jag utlämnade min publik när jag lätt kunde undvika detta genom att vara medveten om potentiellt okända referenser. Sedan fortsatte föredraget i flera timmar till men jag kunde inte få med allt.

Lång dag med mycket info

När kursdagen var över var jag både uppspelt och trött på samma gång, jag hade fått så många nyttiga tips som jag bara måste prova. Samtidigt var hjärnan för trött för att kunna göra något. De andra skulle ut på en helkväll på stan. Själv beställde jag mat till rummet, som jag åt i sängen, och sedan spelade jag lite på pokerstarscasino innan jag somnade framför någon actionfilm på tv.

Pigg var jag dock nästa dag igen för att få lära mig ännu mer. När första dagen hade handlat om berättelser från verkliga händelser så handlade dag två mer om praktiska tips och övningar. Även dag två var intressant och fullspäckad och jag åkte hem entusiastisk att komma igång med mitt.