Nelson Mandela – det vuxna livet

På den här tiden räknades man som vuxen när man var omskuren och för Mandelas del kom det när han var 16 år. Det här betydde att han fick rätten att bestämma över sig själv. Han och Justice ville som de andra pojkarna i samma ålder åka och jobba i städerna eller i någon gruva.

Dalindyebo ville annat och det bestämdes att Mandela skulle studera vidare på en internatskola. Här kom han att börja intressera sig lite för sport och det var långdistanslöpning och boxning som han fastnade för. Studierna var han noga med och han såg till att han fick bra betyg. Han studerade här till dess att han var 21 år och han hade då fått så bra betyg att kan kom in på Fort Hare, ett känt universitet.

Skillnaderna mellan svarta och vita var tydliga

Här kom det att bli mer klart för Mandela att uppdelningen mellan svarta och vita var stor. Skillnaderna på universitetet var stora och de vita hade sina egna dörrar, parkbänkar och toaletter som absolut inte fick användas av någon som var svart. Det här störde inte på något vis Mandelas studier och han kom att trivas på universitetet. En naturligt del av segregationen blev att Mandela bara hade svarta vänner. Precis som på de tidigare skolorna fortsatte han att jobba hårt för att få bra betyg. Målet han hade var att skaffa sig ett bra och välbetalt jobb. Genom det skulle han kunna bygga ett hus åt sin mor och även göra regenten stolt. En av de vänner som skulle komma att spela en stor roll under resten av hans liv träffade han under den här tiden. Det var Oliver Tambo, som även skulle komma att bli hans kollega.

Skillnaderna mellan svarta och vita var tydliga

Efter skolgången kom Mandela att börja arbeta på en advokatbyrå. När han 1944 var hemma hos en god vän åt honom, Walter Sisulu, träffade han Evelyn. Han blev kär vid första ögonkastet och friade några månader senare. Evelyn Ntoko Mase studerade till sjuksköterska. Hon var föräldralös och bodde därför hemma hos familjen Sisulu. De två gifte sig och kom att få fyra barn tillsammans. Den förstfödda dottern dog efter bara nio månader. Under den här tiden kom Mandela att engagera sig allt mer i det politiska arbetet vilket gjorde att han fick allt mindre tid för sin egen familj. Efter hand kom han även att vara borta längre perioder och allt eftersom tiden gick började Evelyn att tröttna på att vara ensam hemma. Ett rykte om att Mandela skulle ha börjat inleda en romans med en av de andra politiskt aktiva gjorde också att Evelyn valde att lämna Mandela 1957.

Mandela gifter som sig

Det dröjde inte länge efter skilsmässan som Mandela kom att träffa det som skulle komma att bli hans nästa fru Nomzamo Winfreda Madikizela. Hon var precis som Mandela politiskt aktiv och de två fattade snabbt ett tycke för varandra. 1958 gifte de sig och de fick tillsammans två döttrar. Winnie, som hon kallades, var ett stort stöd för Mandela under sina år på Robben Island. De skiljdes 1996 efter att Mandela blivit frisläppt. Efter skilsmässan träffade Mandela 27 år yngre Graca Machel. De blev kära och gifte sig samma dag som Nelson fyllde 80 år den 18 juli 1998.

Publicerat i QET