Olika nyhetskällor

I varje världsdel, i varje delstat, i varje land och i varje stad så händer det alltid något som allmänheten bör veta. Vart kollar man då upp saker som har hänt då?

Pålitliga nyhetskällor

Idag kan man googla sig fram till nästan vad som helst men det gäller att man kollar på pålitliga sidor för att man ska få en korrekt information. Om man googlar på en hemsida så kan man faktiskt se redan i webbadressen om sidan är något att lita på eller inte. En enkel förklaring är: Kolla alltid så webbadressen innehållen enbart en domän. Exempel är: www.facebook.com där själva Facebook ordet är domän, skulle det se ut såhär istället så är detta inte adressen till sidan du söker: www.facebook-contactinfo.com då ordet ”contactinfo” är en toppdomän. Sedan kan man alltid kolla om det finns kontakt information på hemsidan, finns det ingen så är inte sidan 100% pålitlig. Detta kan man göra på alla sidor man besöker, sen finns det flera andra tips att kolla efter också.

De absolut pålitligaste nyhetssidorna och liknande är ju alltid de olika nyhetsprogrammen som finns på tv, Rapport, Aktuellt, Tv4 Nyheterna, och där uppdateras informationen regelbundet. Skulle du kolla på tv4 på ett annat program och det händer något stort i Sverige så bryts det programmet och ett extra insatt nyhetsinslag läggs in. Man kan även få upp rullande textrutor i över eller underkant på tv:n om det skulle vara något mindre som har hänt men som ändå måste nå ut till allmänheten. Oftast brukar detta vara om det kanske brinner i en stor lokal i någon stad och man måste uppmana befolkningen att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar. Skulle du sitta i bilen på väg hem från jobbet och du har radion på och det skulle hända något, till exempel en större trafikolycka på den vägen du färdas på så sätts ”trafikmeddelande” igång och volymen höjs faktiskt automatiskt så att du ska höra vad som sägs. Detta TA som det kallas och som du även själv kan ställa in på flesta radioapparater berörs du bara av om et är något som händer i samma län som du befinner dig i. Är du exempel i Stockholm så får du inte trafikmeddelanden om det som har hänt i Göteborg.Pålitliga nyhetskällor