Rasism inom fotboll

Italiensk fotboll har länge fört en kamp mot rasism från framförallt läktarhåll, men det förkommer även bland ledare och spelare.Det har oftast varit speciella grupper och vissa personer som stått för de rasistiska påhoppen som förkommer i stor utstäckning.

Rashatiska supportrar

Men så är inte begränsingarna nu, istället har det utvecklats grupper av “supportrar” (om man ens kan kalla dem det) som drivs så starkt av rashat att de gett sig på sina egna spelare. I princip ingen mörkhyad fotbollspelare i högsta ligorna i Italien har lyckats undvika någon form av rasistiska attacker. Ett exempel var när Italien skulle spela en träningslandskamp mot Rumänien på bortaplan. Ett gäng tillresta “supportrar” skapade en stor skandal sedan de efter några minuters spel vecklade ut en banderoll där det stod skrivet “Det finns inga svarta italienare.”

Upprördheten blev stor och Mario Balotelli, som banderollen riktade sig mot, blev förstås påverkad av det hela. Det är inte första gången han blir utsatt för rasistiska attacker.Tidigare har såväl medier i Italien som krönikörer, ledare, beslutsfattare och andra tyckare försökt skyffla undan problemet med rasism med att säga att det bara är ett begränsat antal supportrar som står för det. Men det har inte varit hela sanningen, och nu blev det plötsligt omöjligt att försöka gömma undan.

Organiserad rasism

Men den banderoll-händelsen kan inte annat än beskrivas som en organiserad och noggrant planerad rasistisk aktion.Av någon anledning så har rasismen blivit oerhört utbredd inom fotbollen i Italien, till och med mer än i samhället i övrigt där.Vid denna händelse ställde alla lagkamrater upp för den Ghana-födde spelaren Mario Balotelli som attacken var riktad mot.Fabio Quagliarella visade sitt stöd genom att efter matchen säga att han dedikerade sitt kvitteringsmål till Balotelli.Italien är ett problematiskt land som kantas av många motsättningar inom politiken och där såväl kommunism som fascism genomsyrar många av klubbarna. Det har blivit så att fotbollen blivit som en språngbräda för politiker. Klubbar definieras ofta mer av de politiska åsikterna hos fansen än lagets geografi, ambitioner eller spelstil.

Man ser ofta under matcher hur motståndarnas supportrar försöker få spelarna i andra laget ur balans genom att framföra rasistiska slagord.Det otäcka är att det av många, både politiker, ledare och supportrar, inte ses som rasistiska övergrepp. Precis som om det är okej att skrika rasistiska ord bara man gör det inne åp en fotbollsstadion.

Utbrett problem i Italien

Nu först så har man öppet insett att rasismen blivit ett utbrett problem i Italien och bland annat har spelarna slutit upp för att agera mot detta.Nu sluter spelarna upp för att stoppa rasismenVid händelsen med banderollen som sa att det inte finns några svarta italienare så visades även en anna banderoll upp, med lika rasistiskt budskap. På den stod det att det aldrig kommer att existera ett multikulturellt landslag.

Utbrett problem i Italien

Det fick även förbundskaptenen att se rött.Han sa så: “Italien är redan ett multietniskt land, och så länge jag är förbundskapten kommer alla med ett italienskt pass vara välkomna att spela för oss.”

Publicerat i QET