Rasism inom sport

Racism inom sportens värld är en vida diskuterad fråga runt om i världen, särskilt rasismen mot  afroamerikaner har varit särskilt dålig under sportens historia i USA och andra delar av världen.

Ett exempel i Europa är fotbollsspelaren Mario Balotelli som utsatts för rasistiska påhopp mer eller mindre under hela karriären. Mänskliga rättigheter och jämställdhetskommissionen (HREOC) släppte en rapport 2007 som hävdar att rasism är vanligt förekommande inom internationella sporter på platser som Australien, Europa och USA.

Professionell baseball

I baseball var exempelvis afrikanska amerikaner stoppade från att vara med i National Association of Baseball Players på grund av fördomar och inofficiella hudffärgsförbud som dateras tillbaka till 1890-talet. På grund av denna segregering arbetade svarta tillsammans för att skapa Negro-ligorna. Dessa ligor omfattade mestadels alla afroamerikanska lag. Sammantaget blev Negro ligorna ett av de största och mest framgångsrika företagen som drivs av afroamerikaner. Deras grundande och starka tillväxt stod som ett testamente för besluten och hjälpte afroamerikaner att bekämpa segregationen. Jackie Robinson föddes 1919 som yngst av fem barn. När familjen flyttat till Kalifornien började Robinson utmärka sig i många sporter, speciellt baseball.Efter att ha tjänstgjort i militären gick Robinson till Kansas City Monarchs i American Negro Leagues och utmärkte sig med ett battingmedelvärde på över 300. Trots att han spelade bra tyckte han inte om att tävla i en rasistiskt segregerad liga. Han signades för Montreal Royals 1946, som var ett helvitt minor league lag.

Professionell baseball

Han mötte massor av motgångar och rasistiska kommentarer även från sina egna lagmedlemmar, och speciellt under bortamatcher där motståndarnas vita spelare spottade, slog och attackerade honom.Trots alla motgångar ledde Robinson International League i både batting-medeltalet och fielding-procenten, han fick då erbjudande att spela för Brooklyn Dodgers.Han spelade sin första match 15 april 1947 och blev den första afroamerikanska mannen som någonsin spelade professionell baseball. Trakasserierna i de stora ligorna blev dock bara värre där flera motståndarlags tränare och spelare ropade rasisitiska och nedsättande kommentarer och försökte skada honom.Robinson fortsatte dock sin framgångsrika baseballkarriär och blev invald i Major League Baseball Hall of Fame.